1. Home
  2. Afrastering

Afrastering

In deze rubriek vindt u ons assortiment draad/lint, gaas, palen, stokken en aanverwante artikelen die gebruikt worden bij het aanbrengen of herstellen van afrasteringen. Zoekt u een andere afmeting, dikte of uitvoering van een van onze producten? Neem dan even contact met ons op. Er is veel maatwerk mogelijk!

Lees meer…

Filters

Resultaat 1–40 van de 73 resultaten wordt getoond

Afrastering of omheining aanleggen

Onmisbaar in de zorg voor uw vee is een goede afrastering. Wij hebben in onze webwinkel professionele en zeer degelijke materialen als u gaat afrasteren. In ons complete aanbod vindt u zowel elektrische als niet-elektrische afrastering voor uw land. Zo bieden we u duurzame schrikdraadapparaten die u eenvoudig kunt aansluiten op het stroomnet. Is er geen elektriciteitsaansluiting in de buurt? Dat is geen probleem, wij leveren ook een schrikdraadapparaat op batterij. Ook een systeem op zonne-energie is mogelijk. Verder bevat ons assortiment diverse soorten schrikdraad, schrikkoorden en schriklinten die u eenvoudig combineert met houten of kunststof palen.

Zelf een afrastering plaatsen? Lees onze tips 

Maak een plattegrond van het oppervlak dat u wilt afrasteren. Noteer hierbij ook de afmetingen van de omheining. Hoeveel hoeken en dus hoekpalen heeft u nodig? En waar wilt u de poorten hebben? Betreft het een permanente of verplaatsbare afrastering? En welke dieren komen er te staan? Gaat u afrasteren met gaas, draad, lint of koord?

Permanente of verplaatsbare afrastering 

Wilt u tijdelijk enkele stuks vee apart zetten of permanent uw weide of tuin afrasteren?

Verplaatsbare omheining

Een verplaatsbare afrastering wordt ook wel een tijdelijke of mobiele afrastering genoemd. Soms is een mobiele of verplaatsbare afrastering handig, wanneer de dieren regelmatig van plek wisselen. Vooral bij rantsoenbeweiding is dit belangrijk. Maar er kunnen ook andere redenen zijn om dieren op wisselende plekken te laten grazen.

De tijdelijke afrastering wordt vaak gebruikt om een groot perceel op te delen in kleinere stukken. Door kleinere stukken land aan te bieden aan dieren krijgt u een hoger rendement uit het gras. Ook kan het een handig hulpmiddel te zijn om dieren van elkaar te scheiden in de wei.

De tijdelijke afrastering bestaat uit weidepalen die u eenvoudig weer uit de grond haalt. Ook wordt er vaak een mobiel schrikdraadapparaat gebruikt.

Permanente omheining

De permanente afrastering wilt u graag jaren hebben staan. De permanente omheining bestaat voornamelijk uit degelijke houten weidepalen. Voor een goede geleiding heeft u afrasteringsmateriaal nodig met koperen metaaldraden. Deze draden hebben naast een betere geleiding ook nog een langere levensduur. Zo heeft u geen omkijken meer naar uw weide afrastering.

Over het algemeen heeft u deze materialen nodig voor een omheining: 

Veel van onze afrasteringsmaterialen zijn van het merk Horizont. Zoekt u een specifiek artikel van dit merk? Geen probleem, alle artikelen van Horizont zijn binnen enkele dagen leverbaar.  

De hoogte van de afrastering per diersoort 

Welk type afrasteringsmateriaal u kiest, hangt natuurlijk vooral af van het type dier. Paarden en koeien zijn grote dieren en hebben dan ook een wat hogere omheining nodig. Werkt u met paarden, dan is het handig om schriklint en schrikkoord te gebruiken voor betere zichtbaarheid.

Voor schapen, koeien, geiten en wild wordt veelal schrikdraad en staaldraad gebruikt, maar ook schrikkoord en schriklint zijn voor deze dieren geschikt.

Schapen, geiten en varkens zijn een stuk kleiner dan koeien en paarden en hebben dan ook genoeg aan een lagere barrière. Een gaassoort met kleinere mazen wordt ook vaak gebruikt bij een schapen- en geitenwei. De kleinere mazen voorkomen dat lammetjes door het gaas kunnen ontsnappen. Voor varkens raden wij sterk staaldraad aan.

Per diersoort zetten we de meest gekozen hoogtes van de gewenste afrastering op een rij: 

  • Paarden: 140 cm
  • Koeien: 110 cm
  • Geiten: 140 cm
  • Pony’s: 120 cm
  • Schapen: 100 cm
  • Varkens: 50 cm
  • Konijnen: 50 cm
  • Honden: 80 cm
  • Katten, kippen, overig gevogelte: 80 cm

 Afrastering met gaas 

Wilt u een gaasafrastering maken voor kippen, schapen of in uw moestuin? Ons verzinkte kippengaas of Hexanet gaas is soepel verwerkbaar maar toch stevig dankzij het zeskantig vlechtwerk. Het schapengaas heeft rechthoekige mazen en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en lengtes. Naast kippen- en schapengaas bieden wij Plastirol gaas of tuingaas voor een strakke en nette afscheiding in uw tuin. Dit gaas heeft een natuurlijke groene kleur en rechthoekige mazen. Het is gemaakt van verzinkte draden met een geplastificeerde laag. Dit zorgt voor een lange levensduur en een dubbele bescherming tegen roest. Gebruik krammen om gaas eenvoudig te bevestigen aan palen. Met onze ergonomische Gripple crapaltang  en de Gripple draadverbinders kunt u eenvoudig en snel draad verbinden en op spanning brengen.

 Schrikdraad, schriklint en schrikkoord voor uw weide  

Maak uw keuze uit ons ruime assortiment schrikdraden, schriklinten en schrikkoorden. Schrikdraden zijn een goede optie voor koeien en schapen. Schriklinten en schrikkoorden worden voornamelijk voor paarden gebruikt. Deze zijn beter zichtbaar en dat is veiliger voor de dieren. Verbind deze geleiders met speciale verbinders aan weidepalen. Let bij schrikdraden op de weerstand; hoe lager de weerstand, hoe sterker de schok en hoe langer je de afrastering in de weide kunt maken. Om de stroom na aanraking weer terug te brengen naar het schrikdraadapparaat is een aardpen belangrijk. Als u een perceel langs een openbare weg afrastert met schrikdraad, dient er om de 50 meter een waarschuwingsbord te hangen.

 Afrastering met draad 

Het voordeel van een afrastering met draad is dat deze mobiel is en in de winter naar binnen gehaald kan worden. Wij bieden u afrasteringsdraad dat geschikt is voor allerlei dieren en natuurgebieden. Verzinkt staaldraad wordt bijvoorbeeld gebruikt door Staatsbosbeheer en andere instanties. Bestel uw afrastering bij P.G. Kusters B.V., wij geven u graag deskundig advies voor de juiste omheining zodat uw dieren veilig de wei in kunnen.

Wel of geen stroomdraad 

Wanneer u kiest voor stroomdraad oftewel schrikdraad als afrastering, is het belangrijk om rekening te houden met de spanning. Paarden, varkens en veel huisdieren kunnen weinig spanning verdragen. Schapen en geiten laten zich juist weer minder snel afschrikken.

Hoe werkt een elektrische afrastering met schrikdraad? 

Een elektrische afrastering is een doorlopende cirkel, ook wel kringloop genoemd. Via het schrikdraadapparaat komt stroom vrij. De stroom loopt vervolgens via het draad. Zodra een dier de afrastering aanraakt, voelt deze een schok. De stroom loopt dan via het dier weer naar de grond, om vervolgens via de aardpennen terug te stromen naar het schrikdraadapparaat. Zo is de cirkel weer rond en compleet.

Hoekpalen plaatsen

Een omheining plaatsen begint met het plaatsen van de hoekpalen. De lengte van deze afrasterpalen is afhankelijk van de hoogte van de omheining. Wij adviseren om te kiezen voor een stevige hoekpaal die u minimaal een meter paal in de grond kan slaan.

Tips bij het plaatsen van hoekpalen/dampalen: 

  • Tip 1: Houd uw plattegrond bij de hand om fouten te voorkomen
  • Tip 2: Boor met een grondboor een gat in de grond waar de paal moet komen. Gebruik een grondboor die iets smaller is dan de paal. Zo komt de paal stevig te staan.
  • Tip 3: Laat de hoekpaal iets naar buiten ‘leunen’ tegen de trekrichting in.
  • Tip 4: Maak gebruik van steunpalen voor extra stevigheid.
  • Tip 5: Degelijke hoekpalen zijn ook ideaal om te gebruiken bij poorten.

Geleiders bevestigen en tussenpalen plaatsen

Nu de hoekpalen stevig staan, kunt u de geleiders bevestigen aan de geplaatste hoekpalen. Daarna plaatst u de tussenpalen, evenwijdig aan de geleider. Zo krijgt u een mooie rechte lijn.

Om de hoeveel meter een weidepaal? 

Deze vraag wordt veel gesteld en is moeilijk kort te beantwoorden. Plaatst u een permanente of mobiele afrastering? Welke tussenpalen gaat u gebruiken? Belangrijk is dat de afrasteringsdraad niet doorhangt, maar strak tussen de tussenpalen gespannen is.  In de praktijk varieert de afstand tussen de tussenpalen tussen de 3 meter en 10 meter.

Soorten tussenpalen 

Er zijn verschillende soorten afrasteringspalen te gebruiken als tussenpalen. In ons assortiment vindt u kunststoffen weidepalen, veerstalen paaltjes, en een ruim assortiment met houten weidepalen.

Houten palen

Kies u voor afrasterpalen van hout, dan wilt u verzekerd zijn van duurzaamheid. Onbehandelde houten palen gaan minder lang mee dan behandelde houten palen. P.G. Kusters B.V. behandelde houten palen van Creo-Luc geschild naaldhout en Celfix geschild naaldhout.

Duurzame weidepalen 

Gecreosoteerde houten weidepalen van Creo-Luc

Gecreosoteerde afrasteringspalen worden onder vacuüm en hoge druk geïmpregneerd met creosootolie. Hierdoor is de levensduur veel langer dan van gewone palen. Hiervoor wordt Creo-Luc® gebruikt; het milieuvriendelijke product voor professionele toepassingen zoals spoorbielzen, weidepalen, fruitboompalen en toepassingen voor paardenomheiningen e.d. De nieuwste creosootoliën zijn in Nederland ontwikkeld op initiatief van het Ministerie van VROM. Het kenmerk ervan is dat ze een lichter gekleurd product opleveren dat ook een toelating heeft in Europa.

Celfix geïmpregneerde houten afrasteringspalen

Geïmpregneerd Celfix® hout is een aantrekkelijk alternatief voor tropisch hardhout. De levensduur is ongeveer net zo hoog als hardhout, terwijl de prijs aanmerkelijk lager is. De behandeling vergroot de levensduur van het naaldhout ongeveer met een factor vijf. Door Celfix hout te gebruiken worden de tropische bossen ontzien en door de korte aanvoerlijn is de CO2 uitstoot t.g.v. de productie erg laag. Geïmpregneerd hout is verkrijgbaar met een keurmerk voor duurzaam bosbeheer (PEFC of FSC®) en wordt geleverd met KOMO product certificaat.

Gebruik een grondboor of palenboor

Om houten palen zo recht mogelijk de grond in te drijven is het mogelijk om een gat voor te boren. Hiervoor gebruikt u een grondboor of palenboor. Let wel op dat het geboorde gat kleiner is dan de dikte van de paal.

Poorten & isolatoren plaatsen

 Poorten plaatsen 

Plaats als eerste de poortgreepisolator op de plekken waar een poortgreep aan gehaakt wordt. Op deze manier wordt hier niet per ongeluk een isolator geplaatst.

 Isolatoren plaatsen 

Vervolgens plaatst u de isolatoren aan de hoekpalen en/of tussenpalen als u houten tussenpalen gebruikt.

Er zijn verschillende soorten isolatoren:

  • Voor de hoekpalen gebruikt u hoekisolatoren
  • Voor de tussenpalen gebruikt u tussenisolatoren
  • Om vee op afstand van de paal te houden zijn er afstandisolatoren

Ook zijn er verschillende isolatoren voor koord, draad/staaldraad en lint: 

  • Ringisolator – de meest bekende isolator, geschikt voor schrikdraad en schrikkoord.
  • Rolhoekisolator – geschikt voor schrikdraad en schrikkoord op de hoekpalen.
  • Hoekisolator S – geschikt om staaldraad te bevestigen aan de hoekpalen.
  • W-isolator – geschikt voor schrikdraad, schrikkoord en staaldraad op de tussenpalen.
  • Lintisolator – bredere isolatoren die geschikt zijn voor schriklint.
  • Opschroefisolator – handige isolator die u aan ronde of ovalen verplaatsbare afrasteringspalen schroeft.

Schrikkoord/schrikdraad aansluiten 

Schrikkoord wordt door middel van de koordverbinder bevestigd aan bijvoorbeeld een poortgreep. Een koordverbinder kan ook gebruikt worden om twee verschillende koorden met elkaar te verbinden.

Schriklint bevestigen 

Schriklint bevestigt u met een lintverbinder aan de lintisolator en uiteindelijk aan de poortgreep. Het is belangrijk dat de dunne staaldraadjes van het lint niet in aanraking met elkaar komen, want dan ontstaat er kortsluiting.

Tip: voorkom dat het lint wordt dubbelgevouwen en de metalen draadjes elkaar aanraken om kortsluiting te voorkomen.

Schrikdraadapparaat aansluiten

De afrastering staat. Nu is het tijd om hier een elektrische afrastering van te maken, zodat uw dieren niet door uw net geplaatste omheining breken. Volg de handleiding van het schrikdraadapparaat, want het aansluiten kan per apparaat verschillen. Zorg voor een goede aarding, door het apparaat te monteren aan aardpennen. Als er geen goede aarding aanwezig is, werkt het schrikdraadapparaat niet. Monteer vervolgens de grondkabel aan de groene knop van de weideklok. Verbind het schrikdraadapparaat aan de geleiders van het weiland met een grondkabel/verbindkabel. Controleer met een schrikdraadtester of uw elektrische afrastering naar behoren werkt. Hiervoor kunt u de Horizont Spanningstester gebruiken. 

Tip: Heeft u meerdere stukken afrastering, maar hoeven deze niet allemaal onder stroom te staan? Gebruik dan een perceelschakelaar.

Tip: Heeft u een elektrische afrastering langs een openbare weg? Dan moet u volgens de wet om de 50 meter een waarschuwingsbord plaatsen.

Tip: Bescherm uw schrikdraadapparaat met een bliksembeveiliger. Deze geleidt de bliksem naar de aarding waardoor het apparaat niet stuk gaat.